Täällä järjestettiin tänään olohuonetta kuntoon, kun vieläkään ei muuton jäljiltä ole kaikki paikat kunnossa. Lisäksi olohuoneessa on isän vanhempien (jotka siis asui täällä ennen) vanhoja antiikkikaappeja, joissa on vaikka mitä tavaraa.

Tänään sitten vanhemmat tyhjensi yhden kaapin, että sai siirrettyä sen tyhjänä toiselle paikalle. Musta se kaappi oli oikeasti oikea aarrekaappi, kun siellä oli kaikkea vanhaa! Ikivanhoja mustavalkoisia valokuvia, kirjeitä ja jopa vanha mikroskooppi! Mä oisin kyllä voinu viettää vaikka koko päivän sitä kaikkea tutkiessa!

Isä löysi siitä samaisesta kaapista kovinkin mielenkiintoisen kirjasen, nimittäin natsiaikaisen lauluvihkosen! Kukaan suvusta ei ole ollut minkäänlainen natsismin kannattaja, mutta jostain syystä tuo vihko nyt vaan oli siellä kaapissa...

Ja mähän totta kai olin aivan innoissani tutkimassa moista, ei siis sillä, että olisin ko. sisällöstä kiinnostunut, vaan siitä, miten siitä aivan huokuu historiaa. Vihkonen on sellainen A5-kokoinen, noin 80-sivuinen. Ja kannessa totta kai punaisella pohjalla kaksi laulavaa sotilasta. Nimeltään tämä vihko on "Das zweite neue Soldaten-Liederbuch - Die bekanntesten und beliebtesten Lieder unserer Wehrmacht". Ja voi jöses sentään, millaisia lauluja sieltä löytyykään!! Muun muassa laulussa Heimat, ach Heimat ylistetään omaa mahtavuutta, kun lähdetään marssimaan Ranskaan, joka saa olla peloissaan nähdessään nämä saksalaiset sotilaat...

"Heimat, ach Heimat, ich muss dich verlassen!

Deutschland, mein Deutschland, ruft uns zu den Waffen.

Denn das böse Frankreich lässt uns keine Ruh',

ja keine Ruh'

morgen marschieren wir nach Frankreich zu.

Frankreich, ach Frankreich, wie wird es dir ergehen,

wenn du die deutschen Soldaten wirst sehen!"

Jokseenkin hyytävää tekstiä koko kirja, mutta oikeasti aika mielenkiintoista. Kun siis miettii, että tuollaisia lauluja on laulettu ihan yleisesti, ja miten propaganda yleensäkin toimi kuin tauti siihen aikaan.